
Koketa s myšlenkou alternativního stravování, ale bojíte se, jak na takovou výzvu zareaguje vaše polovička? Nemusíte měnit vše ze dna na den, aby vám rostlinné alternativy přinesly příjemnou změnu do jídelníčku. Inspirujte se recepty oblíbených „veggie“ foodblogeriek a naservírujte si společné sladké snídani bez masa či vajec. Vsadíme se, že si rozdíl ani nevšimnete!
Snídaně ve stylu veggie
Nikoleta Kováčová alias Surová dcerka a Petra Sabolová (Veggie’s Way) patří ke zkušeným odbornicí na rostlinné stravování. Flambované „veggie“ palačinky, které voní karamelem či sladká špaldová kaše podle jejich receptu jsou jako stvořené na nedělní snídani přímo do postele. Vše potřebné pro jejich přípravu najdete pod jednou střechou v Kauflandu nebo v aktuální online nabídce.
Palačinky Suzette s jogurtem á la Surová dcerka
suroviny:
600 ml sójového mléka K-take it veggie
200 g hladké mouky
1 PL krystalového cukru
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky octa
polovička vanilkového lusku
špetka soli, olej na opékání
omáčka:
200 g pomerančové šťávy na opékání
40 g citronové šťávy, 5 g pomerančové kůry a 3 g citrónové kůry
120 g krystalového cukru, ¼ lžičky soli
30 g pomerančového likéru a na flambování
90 g rostlinného másla a grily
postup:
Do rostlinného mléka přidáme postupně všechny suché ingredience, mouku jako poslední. Vmícháme tak, aby v cestě nevznikly hrudky. Na rozpálenou pánev nalijeme těsto. Když se začnou objevovat bublinky, palačinku obrátíme a osmahneme z druhé strany. Mezitím si připravíme omáčku. Smícháme a přivedeme do varu pomerančovou a citronovou šťávu, kůru, cukr a sůl. Po sevření odstavíme z ohně, přidáme máslo a pomerančový likér.
Palačinky opečeme na másle a pomerančové šťávě do zlatova. Na pánev přidáme asi třetinu omáčky se 4 palačinkami, složenými do trojúhelníku tak, aby zakryly celý povrch pánve. Vaříme na mírném ohni asi 3-4 minuty, dokud nezačne omáčka houstnout. Přidáme 15 ml pomerančového likéru do středu palačinek a plamenem ho zapálil. Počkáme, dokud plamen zhasne a flambované palačinky přendáme is omáčkou na talíř. Servírujeme s vychlazeným jogurtem.
Krupicová kaše s ovesným mlékem od Veggie’s Way
suroviny:
10 PL špaldové krupice
500 ml ovesného mléka K-take it veggie
2 PL agáve sirupu, rostlinné máslo, kakao

1 lžičku lněných semínek
mandlové máslo, vlašské ořechy
postup:
500 ml ovesného mléka nalijeme do hrnce a dáme sevřít. Špaldovou krupici rozmícháme v troše ovesného mléka, po sevření přilijeme připravenou směs a vaříme za stálého míchání, dokud krupice zhoustne. Osladíme agáve sirupem a rozdělíme na 2 porce. Ozdobíme kakaem, ořechy, lněnými semínky, rostlinným máslem či skořicí.
Věděli jste, že Kaufland získal loni titul Rostlinný řetězec roku 2020 pro svou širokou nabídku rostlinných alternativ masa a masných výrobků, včetně vlastní značky K-take it veggie? Všechny výrobky K-take it veggie jsou navíc klimaticky neutrální, protože Kaufland jejich dopad na životní prostředí kompenzuje mezinárodně certifikovanými projekty.